BLOG Fiksyen Sains Islami

BLOG Serdadu Digital

LAMAN FB SAGA GALAKSI MUHSININ

Monday, February 18, 2013

Mukadimah... SYIAH...

                          

 Pernah suatu ketika dahulu saya bekerja di sebuah organisasi bukan kerajaan (NGO) di Kuching, Sarawak, pihak kami telah menerima bungkusan yang mengandungi tiga buku. Apabila membelek-belek buku-buku tebal tersebut, saya mula mengesyaki, ini bukanlah bungkusan biasa, akan tetapi keanehannya mengundang curiga. Ya, bungkusan 'istimewa' yang membawa amaran, fahaman akidah yang menyeleweng ini sudah mula tersebar di kalangan masyarakat... SYIAH.

Lazim apabila menerima buku, perkara pertama adalah membaca pendahuluan dan bahagian awal buku. Ternyata, penulis banyak menggunakan ayat-ayat al-Quran dengan akal kepalanya sendiri. Hanya kerana ada sebutan ayat al-Quran yang serupa dengan bunyi SYIAH, maka Nabi Ibrahim a.s pun konon, sebenarnya adalah SYIAH mengikut tafsirannya! Allahu Allah...

Saya merencana untuk menyusun fakta asas mengenai fahaman SYIAH yang tersebar di kalangan masyarakat, terutamanya di kalangan remaja. Ini kerana terdapat beberapa soalan asasi tentang hal ini pernah ditanyakan kepada saya, antaranya, adakah fahaman ini dibuat oleh Sayyidina Ali? 

Perlu terbit kebimbangan kerana hal ini melibatkan persoalan pokok, iaitu bersangkut paut dengan soal akidah. Ternyata daripada kajian para ulama yang muktabar Ahli Sunnah wal Jamaah (golongan majoriti umat Islam),  SYIAH ini menyimpang dari ajaran yang sebenar. Tambahan pula, fahaman ini menyusup bukan sahaja masyarakat awam, akan tetapi di kalangan profesional, bijak pandai, parti politik, penulisan, media massa dan tidak terlepas, institusi pengajian tinggi. 

Perkara ini tidak boleh dipandang enteng, walaupun di peringkat permulaan. Saya terkenangkan, aliran Islam Liberal pada awal bertapak di Indonesia tidak diatasi dengan serius pada awal-awal. Akan tetapi, daripada seorang yang dianggap tidak begitu berbahaya, jika dahulu kocakan dalam kolam tersebar luas, rasanya sekarang seakan-akan tsunami melanda.

Sebagai langkah awal, beberapa ciri fahaman SYIAH yang perlu diketahui. Berikut adalah perkongsian daripada seorang penuntut dan guru, Ustaz Iman Daud yang sedang melanjutkan pelajaran di negeri yang terkenal sebagai pusat ilmu dan ibadah, Tarim di Hadhramaut, negara Yaman. Fakta-fakta ini diambil daripada kitab tauhid daripada Ahlus Sunnah wal Jamaah. Ciri-ciri fahaman SYIAH adalah:

                             
1. Mengatakan Sayyidina Ali radiyallahuanhu adalah khalifah yang sepatutnya dilantik selepas kewafatan Rasulullah salallhu alaihi wasslam dengan bersandarkan hadith "Ghadir Khum."2. Menggantikan nama 'khalifah' kepada 'Imam'.. Ahlussunnah wal jamaah merujuk Imam untuk para ulama muktabar.3. Pengertian 'Ahli Bait' bagi kaum SYIAH ialah Siti Fatimah, saidina Ali, saidina Hasan & Husein, menantu dan cucu cucu Nabi. Isteri-isteri Nabi s.a.w menurut mereka bukan Ahli Bait (keluarga baginda s.a.w).

Majoriti negara Iran kini adalah berfahaman Syiah.
4. Orang berfahaman SYIAH percaya kepada silsilah 12 Imam dan imam yang ke-12 ialah Imam Mahdi. Menurut kepercayaan mereka, Imam yang ke 12 tidak wafat tapi melainkan lenyap bersembunyi di suatu tempat persembunyian di sebuah rumah di kota Samara' (Iraq). Hingga kini mereka yang di Samara' berkumpul tiap malam di rumah tersebut di depan lubang yang ada dalam rumah itu dan memanggil-memanggil agar Imam itu keluar.


5. Pandangan sebahagian kaum SYIAH terhadap Sayyidina Abu Bakar, Sayyidina Umar & Sayyidina Uthman radiyallahu anhu adalah perompak/perampas terkutuk bahkan ada yang mengkafirkan mereka. Nauzubillah. Walaupun SYIAH aliran Zaidiyyah tidak mengutuk mereka, fahaman tersebut tergelincir daripada aqidah yang haq (benar).


6. Persoalan Imam yang lenyap adalah perkara pokok dalam fahaman SYIAH. Fahaman Imamah percaya, bahawa Imam yang ke-12 telah lenyap dan akan muncul kembali. Syiah Ismailiyah pula berkeyakinan Imamnya yang ke-7 yakni Ismail Bib Jaafar Shadiq telah lenyap & akan lahir pada akhir zaman. Manakala Syiah lain beranggapan yang imam yang ke-5 akan muncul pada akhir zaman.


                                
7. Antara aliran-aliran Syiah ada terdapat Sabaiyah yakni aliran Abdullah bin Saba'. Dia pernah mengatakan bahawa dalam kitab Taurat, setiap Nabi mempunyai Washi (semacam putera mahkota) dan Sayyidina Ali ialah putera mahkota dari Nabi Muhammad s.a.w. 


Menurut dia lagi, Sayyidina Ali diangkat ke langit ketika terbunuh dan yang terbunuh itu bukan Saiyyidina Ali. Akan tetapi hanyalah orang yang menyerupai beliau sebagaimana cerita Nabi Isa a.s. Manakala kononnya suara-suara guruh adalah suara Sayyidina Ali yang marah dengan tindak tanduk Sayyidina Muawiyah. Mereka akan mengucap 'Assalamualaikum ya Amirul Mukminin' apabila mendengar bunyi guruh.
8. Sebahgian daripada mereka percaya bahawa ruh Imam-imam itu turun-menurun dari Imam Ali hingga ke imam ke-12 sehingga roh menjadi sangat suci.9. Fahaman Syiah Beri'tiqad (percaya / berpegang) dengan at-Taqiyah, yakni menyembunyikan fahaman. Ia salah satu asas fahaman Syiah yang berpelakuan menyembunyikan fahaman sebenar & mezahirkan yang lain dalam hati. Jika orang Ahlus Sunnah wal Jamaah (golongan majoriti umat Islam) yang berkuasa, mereka akan berpura-pura menjadi Ahlus Sunnah wal Jamaah.


10. Tidak menerima Ijma' kerana bagi mereka membenarkan ijma bermaksud mendengar pendapat orang diluar faham Syiah. Fahaman Ahlus Sunnah wal Jamaah menerima qias & ijma' sebagai sumber hukum selepas al-Quran & Sunnah.11. Nikah Muta'ah adalah halal menurut fahaman Syiah. Menurut para ulama Ahlus Sunnah wal Jamaah, pernikahan muta'ah adalah tidak sah. Maka bagaimana mereka mengaku mereka adalah Ahlul Bait (keluarga baginda Nabi Muhammad s.aw) sedangkan nasab mereka putus kerana pernikahan yang tidak sah?


Inilah fahaman syiah yang perlu diketahui serba sedikit secara ringkas agar kita menjauhi fahaman ini. 

Keterangan yang keliru : Fahaman ini bukan diasaskan oleh Sayyidina Ali radiyallahu anhu. Selain daripada itu, ada orientalis menerangkan bahawa fahaman syiah itu iallah fahaman yang mencintai saiyidina Ali atau golongan yang mencintai ahlul bait Rasulullah. Ia satu keterangan yang sangat keliru kerana Ahlus sunnah wal Jamaah dan seluruh umat islam mencintai ahlul bait khususnya sayidina Ali r.a.
Wallahua'lam...No comments: