BLOG Fiksyen Sains Islami

BLOG Serdadu Digital

LAMAN FB SAGA GALAKSI MUHSININ

Monday, October 29, 2012

Pengajian Kitab Bidayatul Hidayah, Kuching

                                         
Hebahan program pengjaian agama, iaitu pengajian Kitab Bidayatul Hidayah (Imam al-Ghazali r.a) bersama Al-Fadhil Ustaz Syed Ahmadzaimi bin Syed Wan Kamaludin Al-Aidarus. Program adalah seperti berikut:

Tarikh: Bermula 2 November 2012, Jumaat
Masa : 8.30 malam
Tempat: YADIM Zon Sarawak, Jalan Astana Petra Jaya (berdekatan Masjid Darul Abidin & lampu isyarat Astana)

Kitab Bidayatul Hidayah yang
diterjemahkan oleh Syeikh  Ahmad
Fahmi Zam Zam al-Banjari al-Maliki
Kitab Bidayatul Hidayah yang bermaksud 'Permulaan kepada Hidayah' merupakan kitab yang dikarang oleh Hujjatul Islam Imam al-Ghazali (w. 505H / 1111M). Kitab ini merupakan kitab pengenalan akhlak-akhlak seorang Muslim sebelum melangkah lebih jauh dalam mendalami ajaran yang Islam yang disusun oleh Imam al-Ghazali, terutama kitab Ihya' Ulumuddin. 

Sesungguhnya seorang Islam wajib menuntut ilmu Fardhu Ain sehinggalah selesai baginya, mencukupi baginya sebagai seorang Islam. Ilmu Fardhu Ain ini merangkumi tiga rangkai ilmu, iaitu ilmu Aqidah, ilmu Syariat (hukum-hakam) dan ilmu Tasawuf (akhlak). Dengan kesempurnaan ketiga-tiga cabang ilmu ini bagi seseorang Muslim, insya-Allah mampu melahirkan umat Islam yang teguh, sebagaimana generasi yang telah dilahirkan oleh Imam al-Ghazali 100 tahun selepas kewafatannya, iaitu Generasi Salahuddin al-Ayyubi.

Wallahu'alam. Pihak penganjur amat mengalu-alukan kehadiran tuan / puan / adik-adik bersama-sama mendalami ilmu yang bermanfaat, iaitu ilmu agama Allah yang luhur ini. 

Semoga kita mendapat berkat dan rahmat daripada-Nya, insya-Allah.

No comments: